Reuma en Artrose

Iedereen rent zichzelf wel eens voorbij. De dagen zijn vol gepland met activiteiten. Voor een gezond mens hoeft dit geen probleem te zijn. Na voldoende nachtrust of bv. een rustig weekend, kun je er weer tegenaan. Bij mensen met pijn en/ of vermoeidheidsproblematiek is de hoeveelheid activiteiten die ze aan kunnen minder dan ze gewend waren. Hierdoor hebben ze moeite met het indelen van hun dag. Dit is een voorbeeld van beperkingen die mensen kunnen ervaren met reumatische klachten en vermoeidheidsproblemen.

 

Reuma

Reuma omvat meer dan 130 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten, zoals bijvoorbeeld Artrose. Ruim 2,3 miljoen Nederlanders hebben reuma. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma krijgen. Dit is niet zo, ruim de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar.

 

'Ik kom 's morgens moeilijk uit bed, omdat ik stijf ben.'

 

De meeste mensen met reuma hebben last van ontstekingen, pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheidsklachten. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Een potje openen, problemen op het werk, fietsen of computergebruik, het zijn dagelijkse bezigheden, die voor iemand met reuma problemen kan opleveren. Ergotherapie is gericht op het zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijks leven en richt zich dus op deze dagelijkse bezigheden.

 

Wat kunnen wij u bieden?

Onlangs heeft Liset Meijerink zich gespecialiseerd in de behandeling van mensen met reumatische klachten. Veel mensen met reumatische klachten ondervinden regelmatig beperkingen in het dagelijks leven en hebben in verschillende stadia van de aandoening baat bij ergotherapie.

 

'Ik heb moeite om kracht te leveren bij het openen van potten.'

 

Een belangrijk aspect van de ergotherapeutische behandeling is een evenwicht tussen belasting en rust te vinden. Samen met de client wordt er gekeken hoe hij zijn dagelijks leven vorm kan geven aan dit evenwicht. Daarnaast is gewrichtsbeschermende adviezen zeer belangrijk. Zodat ontstekingen en schade aan de gewrichten voorkomen worden. Tijdens de behandeling komen houdingsadviezen, de activiteit op een andere wijze uitvoeren en hulpmiddelen aan bod.

 

'Ik heb vaak Goede dagen en Slechte dagen, dit vind ik erg vervelend.'

 

Tot slot is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het trainen van de hand een duidelijk effect heeft op het verminderen van stijfheid en vergroeiingen. Tevens kunnen handspalken/ brace ondersteuning bieden bij zware activiteiten in het huis of op het werk.

Ergotherapie heeft dus vele mogelijkheden bij de behandeling van reumatische klachten, zowel in het beginstadium van de ziekte als in een later stadium.

 

'Op mijn werk loop ik tegen mijn grenzen aan, ik kan niet alles meer doen.'

 

Meer informatie

www.reumafonds.nl

www.reumanet.nl

Nieuws