Bouwen voor senioren / minder valide bewoners

Ergotherapie Salland heeft de expertise in huis om u als architect, bouwkundig tekenaar, aannemer, etc. te adviseren op het gebied van bouwen voor een mindervalide cliënt(en). 

 

Particulier

Woonaanpassingen in het kader van de WMO, een nieuw– of verbouw van een seniorenwoning; het zijn voorbeelden waarbij u gevraagd kunt worden mee te denken over de bouw van een woonvoorziening/aanpassing voor een mindervalide cliënt.

Voor een goed ontwerp is het van belang om te weten waar een cliënt baat bij heeft en daardoor optimaal en tevreden gebruik kan maken van de te creëren ruimte.

Natuurlijk zijn er allerlei richtlijnen voor het ontwerpen van een ruimte voor een minder valide cliënt. Deze zijn echter vrij algemeen en meestal alleen gericht op een cliënt in een rolstoel, die verder geen zorg nodig heeft. Als een cliënt zichzelf niet kan verplaatsen en dus ook in huis geduwd moet worden, worden de benodigde draaicirkels bijvoorbeeld al groter.

Daarnaast heeft elke cliënt weer andere mogelijkheden en beperkingen, waardoor standaard oplossingen niet altijd voldoende zijn.

Als ergotherapeut zijn we gespecialiseerd in het adviseren met betrekking tot de beste oplossing voor iedere afzonderlijke cliëntsituatie. Wij hebben uitgebreide kennis van ziektebeelden, hulpmiddelen en tevens zijn we op de hoogte van de diverse wet- en regelgeving, zoals de WMO. We kunnen cliënten begeleiden en adviseren tijdens de gehele aanvraagprocedure.

Binnen Ergotherapie Salland hebben wij specialistische kennis en ervaring met betrekking tot het bouwen voor mindervalide cliënten. Sonja Kluin heeft, naast de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen en diverse bijscholingen, de afgelopen jaren deelgenomen aan diverse ontwerpteams voor zorginstellingen. Maar ook heeft zij diverse individuele cliënten geadviseerd en begeleid bij woonaanpassingen.

Doordat ergotherapie opgenomen is het basispakket van de zorgverzekering, heeft iedereen (op verwijzing van huisarts/specialist) recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Mindervalide cliënten kunnen op verwijzing  dus een beroep doen op de ergotherapeut voor advies over (ver)bouwen en u (als ontwerper /bouwer) dus voorzien van extra advies om tot een goed en tevreden eindresultaat te komen.

 

Bouwprojecten

Naast advisering aan individuele cliënten heeft Sonja Kluin ook veel ervaring met grotere bouwprojecten. Mocht u meer willen weten over deze mogelijkheden, dan kunt u contact opnemen met onze praktijk. 

 

 

Nieuws