Voorkom Vallen: groepsbehandeling

VOORKOM VALLEN! Meld u aan voor het valpreventieprogramma.

Vallen bij ouderen komt steeds vaker voor, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. Jaarlijks komen meer dan 100.000 mensen bij de eerste hulp in het ziekenhuis. Veelal na een val in en rond het huis.

 

Niet alleen de fysieke, ook de sociale gevolgen van een val kunnen groot zijn. Mensen verliezen tijdelijk of zelfs voorgoed hun zelfredzaamheid en mobiliteit. Daarnaast kan een val blijvende onzekerheid veroorzaken. Hierdoor neemt de kans op herhaling toe. Een ander mogelijk gevolg van een ernstige val is de extra belasting voor de mantelzorger.

 

Dat het voorkomen van valpartijen erg belangrijk is, staat buiten kijf. Maar hoe pak je dat het beste aan? In 2018 starten we weer met nieuwe groepen voor het valpreventieprogramma VOORKOM VALLEN! in samenwerking met fysiotherapie-praktijken. Dit programma is bedoeld voor 65-plussers die het afgelopen jaar gevallen zijn, of moeite hebben met bewegen of lopen, of bang zijn om te vallen.

 

Gedurende 12 weken komen de deelnemers bij elkaar voor een screening, valparcours met obstakels, valtraining op een dikke mat en beweeg- en balansoefeningen. Ook is er aandacht voor de risicofactoren, veiligheid in de eigen woning en beweegmogelijkheden na afloop van het programma.

Iedere deelnemer krijgt na afloop een persoonlijk advies mee om het effect van het valpreventieprogramma zo lang mogelijk te behouden.

 

Resultaten die we bij eerdere groepen behaald hebben, zijn enthousiaste deelnemers, verbetering van spierkracht en balans, afname van valrisico en valangst, meer beweging binnen- en buitenshuis. Het programma is zo samengesteld dat het ook effectief is op langere termijn.  

 

VOORKOM VALLEN! wordt vergoed vanuit de reguliere fysiotherapie en ergotherapie-behandeling. Aanmelding kan voor één van de volgende groepen.

 

Nijverdal

Start dinsdag 4 september 2018. Dit programma wordt gegeven in samenwerking met FysioCentrum Nijverdal. Voor opgave (mogelijk t/m 24 augustus 2018) en meer informatie, kunt u contact opnemen met FysioCentrum Nijverdal, tel:0548-610958 (tussen 9 -12 uur) of mail naar info@fysiotherapienijverdal.nl. Het programma wordt gegeven aan de Jacob van Houtestraat 8 in Nijverdal.

 

Lemelerveld

Start januari 2019. Dit programma wordt gegeven in samenwerking met Fysiotherapie Lemelerveld. Opgave is mogelijk bij Fysiotherapie Lemelerveld, tel: 0572-372158 of info@fysiolemelerveld.nl. Het programma wordt gegeven aan de Vilstersestraat 35 in Lemelerveld.

 

Nijverdal Kruidenwijk

Start 7 januari 2019. Dit programma is onder begeleiding van Fysiotherapie Kruidenwijk, Ergotherapie Salland en Ceasartherapie Nijverdal. Gedurende 10 weken op maandag en donderdag van 10:30-11:30 uur komen de deelnemers bij elkaar voor een screening, valparcours met obstakels en beweeg-balansoefeningen. Voor opgave (mogelijk t/m 21 december 2018) en meer informatie kunt u contact opnemen met Fysiotherapie Kruidenwijk, Tel: 0548- 616687 of mail naar info@fysiotherapiekruidenwijk.nl

 

 

 

 

 

Nieuws